Általános

Istenbizony fóka

Na merthogy azóta megint csak az altruizmus, kizárólag az, ami engem meghatároz. Erre épül, köré szerveződik a viselkedésem. A matrifágiáig még nem jutottak el, hogy mindent fölesznek, valahogy mégis mintha engem ennének. Konyhában telik a nyár.

Előtte azért volt egy kis lauf. Mikor a Dornoch-öböl partján James Aitken vezette elénk a felföldi marhát, az ellazított. Aztán pár mérfölddel arrébb jött a Shetland-póni. Úgy Glen Morangie tájékán azt mondta, fóka. Jobban mondva seal-nek hangzott a hátsó ülésről.

Csak kulcsszó-foszlányok jutottak hozzám, a cow meg a pony nyilvánvaló. Seal, biztos témát váltott, közelít a kastély, nem lehet más, mint pecsét. Hangával szórt füves úton járunk, mikor Aitken hirtelen megáll, és int, hogy kiszállunk.

Mit van ezen mit csodálkozni, part, mint mindig. Elmondja most már nagyon sokszor, hogy fóka, fóka, fóka, és mutat arra, nem is olyan messze, a fekete kövekre. Hát ez tényleg fóka volna, ezúttal mi nézünk egymásra, aztán a kövekre vissza. Aitken fel van készülve a hitetlenekre, de mielőtt távcsövét a kezünkbe tenné, már látom a sötét pecsétet mozogni.

Hengerednek páran, ahogy a tévében, meg úsznak víz fölé tartott bűbájos pofával. Ráadásul nincs olyan messze az a kis földnyelv, odajuthatnánk tán száraz fölsővel. Kerüljünk jobbról, menjünk még közelebb, buzgatjuk hiába a vérbeli Aitkent. Azt mondja, eltűnnek, meg siessünk, mert a kastély is marvellous.

Egy darabig lehet felőlünk mesés a Highland, mert szóba se került, olyat fedeztünk fel. És csak mondtuk, mondtuk egymásnak, mintha meg se történt volna, Istenbizony fóka.

Tóth Árpád: Libakerti Albert sóhaja a Déli sark felfedezése alkalmából

Minden szarka farka
Istenbizony tarka,
Kimegyek, kimegyek
Én a déli sarkra.

Kimegyek, ott leszek,
Tetejibe mászok,
Sőt mi több, lelkesen
Ott is parcellázok.

S toborzok – ilyet még
Egyik sark se látott –
Egy jégaszalási
Részvénytársaságot.

Kisded játékomnak
A fele se móka.
Beugrik majd nekem
Eszkimó és fóka.

Terjesztem közöttük
A szép altruizmust,
És leparcellázok
Róluk tíz bőrt s tíz húst.

Szivadar trafikkal
Fog ott hasznot nyírni,
Gyan Thula ellenben
Regényt fog ott írni.

Németh András pedig
Vendéglőt nyit ottan,
Tehát az eszkimók
Szeme sűrűn koppan.

Szóval azt a sarkot
Mások felfedezték,
De altruizmusból
Csak mi adunk leckét.

1912

Leave a Reply

(Az email-címet nem teszem közzé.) A kötelezően kitöltendő mezőket a * karakter jelöli.