Általános

Jogszabályt sértek, lehet

Nininek, Sanyinak

Egy álomból jött az ötlet, átbiciklizek Ausztriába két tyúkért. Karácsonyra, tojni kellenek. Tényleg, nemsoká karácsony, sülnek a piskóták dögivel. A gyerekek meg odáig voltak nyáron, viadalt rendeztek és kidobóst a szomszéd óljában. Most megint vidékre megyek, csak másfelé, a vásárt ugyan elmosta az eső, de egy telefon elég, tízre itt a két tojó. A kakas még kicsi, arra nem jó, tavaszra viszont már tudni fogja. Kartondobozban hozom el, nincs nekem kosaram, aztán körbejárom a várost. Az ácstól léceket szerzek és forgácsot, a Szolnoki úton tápot kevertetek, legyen benne dara meg napraforgó, elég egy faláda elülni, azt pedig a varrónő férjétől kapok. Épp csűröm a csomagtartóba a zsákot, amikor a férj telefonál. Neked semmi dolgod vele, minden megvan, mondom, kérdezi, mihez. Szóval, baromfi, a gyerekek, tudod. Anyám rám néz, ahogy szokott, na, mit szólt, hogy kezdi válogatni a töltényt, ami a tollat átviszi. Becuccolok a kocsiba, két kiló kenyér a péktől, keresztbe szelt disznócomb, egy egész karéj, zsírba fagyva szépen, kevéske őzmaradék, savanyúkáposzta, még a szilvásból a vége, jaj, a mákos meg majdnem itt maradt. Aztán a lécek, a forgács, a táp, a láda. Apám gézcsíkot hoz a rendelőből összekötni a lábakat. Csípik a tyúkok a sebességet. Ülnek a torony tetején a dobozban csöndben, kölykök szintén csöndben valami ragacsot esznek, biztos csak sávelhúzás, azért vészvillogózik az egész sor. Fél óra állás után kiderül, hogy nem, Inárcsnál baleset. Ragacs elfogyott, tyúkok verdesni kezdenek, én pedig rettegni, halálom a tollasok. Tyúk rikácsol, gyerek ülésbe rúg, én azt hiszem, hogy a tyúk, esküszöm, kiszállok. Férj aggódik, mi van már, ezt a hullámot lovagolom meg érzelmileg, hazaérve. Édes kis tyúkok ezek, mi. Kiderül, a léc semmire nem elég, másnap a Praktikerben kezd, miután a tyúkok éjjel szétszarják a garázst, vesz hálót és komposztálót ólnak. Panelkirályság szárnyasoknak. Fiamnak rajzoltam egyszer, azt mondta rá, ez nem kakas, ez egy szárnyas király. Masodikkerulet.hu, nincs rajta vonatkozó passzus, majd figyelünk, ne nagyon káráljanak. Most azért végig kell gondolnom az utóbbi idők álmait, mert mi lesz, ha a többi is valóra válik ugyanígy.

4 Comments

  • Szuhai Barbara

    Már tettem, de azt hiszem, rossz helyre…szóval halálos egy tyúk vagy, isteni. Azt hittem, vicc, de nem, te nem viccelsz. Feri meg egy szent. Tyúkok a Rózsadombon. Isteni. Aztán levágni ki fogja? Vagy végelgyengülésben múlnak majd ki, mint az én rokonaimnál anno falun? És hogyan némítod őket? Pájunkás kenyérrel. Mindegy is. I love you. All. Puszik.
    P.S. A talárosan elolvasnám egyben, ha elérhető valahol.

  • Anikó Danczkay

    Nagykőrösi tyúkok fotó-modellé válva , fővárosig jutva,–ez ám a karier!!!!!a “tyúklétrán “való felemelkedésüket sok szép XL-es tojással biztosan meghálálják!!!

Leave a Reply

(Az email-címet nem teszem közzé.) A kötelezően kitöltendő mezőket a * karakter jelöli.