Általános

Mint a halvány hold-szelet

Nem ismerek lovat. Anyám kecske, apám tigris, én meg majom lettem. Rengeteg a jó tulajdonságom, a majmok értelme kiváló, ráadásul mindig vidámak. Eléggé megbukott az elemzés, a könyv kidobott pénz lett. De meg kellett vennem, mert akkoriban volt egy disznóm. Ki akartam fürkészni a leghátsó szándékát, mélyére menni jellemének, csapdát állítani a lelkének, legyen két gyerekünk, házunk, közös élet. A vége az lett, hogy göndör, kurta farkát sose láttam többet.

Kína attól még rendben van. Ahogy Kosztolányi mondja, a kínai jelentéktelen, de titokzatos valaminek tekinti magát, ezt kéne elsajátítani. Épp csak a holdnaptárt kerestem, hogy áll a hold a megteléssel, amikor belebotlottam a lóba. Pár óra, és beköszönt az új év. Akkor eszembe jutott kedvenc büfémben a kislány, széles gesztusokkal hívott, mindenképp nézzek be hozzá, lesz pontosan százféle fogás, gao, moszat, földimogyoró, és kapok szerencsemandarint. Benézek majd másnap, ünnepet viszont most csinálok.

Végigjártam a házat lóért. Persze van egy autentik darab, egyenesen X’anból, fémből igazi agyag, fő csapásnak jó lesz. Aztán jött a Playmobil-doboz, belőle öt karcsú telivér. A Legohoz nem volt türelmem, pedig két masszív harci ménre emlékeztem. A legfrissebb plüsspej a szék támlájára ült. Még egy csokréta száraz fű és víz az asztalra, rám pedig kék ruha. Mert nem szimplán ló, ez a kék ló éve lesz. Kívánni nem kívántam semmit, viszont csináltam gyümölcssalátát, mert a babonákban hiszek.

Úgy volt, hogy lisztből és vízből kemény kis tésztát gyúrok. Terv szerint végighengergetem a testemen, aztán megégetem. Az összes rossz, ami bennem volt, a tésztába ragad, a tűzben semmivé lesz. Helyette sós perecet ettem. Volt egy gyönge ötlet, meghengerítem azt, hátha összeszed valamit, de túl száraz volt. Maradt a rossz, kiálltam vele az ablakba, néztem azt a sok fehéret, a hó, a hold, és láttam Pan Csie-jü apró, vékony kezét, amint rajzolja, Oly fehér, oly olvadó, / mint a jég és mint a hó, / mint a halvány hold-szelet.

2 Comments

Leave a Reply

(Az email-címet nem teszem közzé.) A kötelezően kitöltendő mezőket a * karakter jelöli.