Általános

Nem óv a hűtlen értelem

Mottó: „érzékenység, amiben a madárlábak gyengéd nyomot hagynak” /T.D./

… részt vevő hallgató. … pedagógia, gyógypedagógia.

„kert, iskola, költészet” /N.N.Á./

… Általános Iskola és Speciális Szakiskolába is … hogy minél szélesebb körű … a különféle intézményekben … természetismereti, művészeti órák szabadban. … tehetséggondozás és a fejlesztő egyéni foglalkozások biztosítása a hátrányok kompenzálására. … hogyan valósul meg ez utóbbi egy átlagos, az integrációt nem kimondott céljául tűző …
… első osztályos, szeptembertől másfél hónapon át … tizenhárom lány, és ugyanannyi a fiú. … édesanyja jön érte. … néptáncoktatás, heti egy órában.

„az esőben az a legszebb, ahogyan elkezdődik” /D.L./

… 6 év 7 hónapos. Kedves, szelíd … harmonikus, tisztán, rendesen … Anamnézisében kóroki tényezőre utaló … Dévény tornára jártak a háti és a vállizmok merevsége … Ayres és TSMT terápiára … kiterjesztett audiológiai vizsgálat vezetéses …
… nyitott, közlékeny … folyamatos ösztönzést és segítséget igényelt. Önbizalma alulértékelt … kibillenthető … félreértelmezte … könnyen szétszóródott, nehezen volt motiválható … finommotorikus készsége fejletlen.
… konzekvens a követelésben, de nagy tapasztalata és rátermettsége mellett a szeretet nyelve mind utasításaiból, … fejlesztőpedagógus … gondoznak, mint ADHD-st. … azért nem viszi fejlesztésre, mert nem szeretné a gyermekben a lemaradottság érzését kelteni …

„Hát igen, a kavicsvári gyerekek” /D.L./

… kisbabává változik. … kortársai számára természetesnek, egyszerűnek … nehezen teljesíthetőnek éli meg. A tankönyvek előkeresése, az öltözködés … lassú és időnként elvész a kézmosás-terítés-önkiszolgálás-elpakolás labirintusában. … beszélget, néha egészen cserfes. … Listázza … órákat és a teendőket … szelektív mutizmussal küzdő … számára mintegy szócsőként működik, megkönnyítve ezzel … passzivitás … teljesítette küldetését. … tolltartóján, sapkáján tipor, kabátja panyókán hever a padsorok között …

„A lélek mezítelenségi foka” /P.J/

… észlelése kissé elmaradott … vizuális memóriája megfelelő, miként verbális memóriája … szókincs aktivizálása nehézséget okozott … beszéde hibás … Hangtévesztései gyakoriak ( Engem mindig meg fognak bicsérni, csápó (csákó), szoptam (szoktam), stb.) … a humora … Cseréld le a zoknidat tornazoknira! … Minek cserélném, hiszen minden zokni ugyanazt tudja! … nem értem … bevett fordulat … segítségére siessenek, vagy ténylegesen nem … támogatni, amikor olybá tűnik, elveszett.

„Nem óv a hűtlen értelem” /P.J./

… tanulási nehézség veszélyeztetett, fejlesztő foglalkozásra … Részesüljön egyéni, differenciált … bánásmódban, különleges figyelemben. … mozgásfejlesztés folytatása … szövegértés … rajzkészsége sokat … szerepjátékokat szívesen játszik, élénk a fantáziája, a mesékből vett inspirációkat beépíti a játékába. … éretlen kidolgozottságot … de mozgalmas, jó hangulatú.

… térbeni tájékozódását mind balkezessége, mind a mozgásában jelen lévő bizonytalansága … fel-le relációkban is hibázik. Időben jól … néptáncot … kötetlenebb struktúra, mint a tanórák rendje … nagyobb magabiztosságra … mindenféle építményekről, a legózást … járművekkel vesz körül, elbeszélésében lelkesedés, fantázia, dinamizmus tükröződik.
… két ceruzát is tart – egyiket a jobb, másikat a bal kezében … ceruzaváltásokban … tedd el a kéket) bizonytalan … humora önmagával szembeni … (hoppá, ebben nem leszek miniszter, úgy látszik).
… analitikus-szintetikus képességet és a számfogalom fejlettségét … történet megjegyzésében és visszamondásában, … megerősítést tőlük …

„A medvebajnokságban // virág a jutalom” /T.D./

Az osztályban … két pecsétet … nincs fekete (barna, zöld) rossz … nem ítéli meg direkt … elvonás az, amivel kifejezi …
… az egyébként … szemöldökét összehúzza, és kisbabából mini öregemberré változik … megnyugtatást. … nem fogadja rugalmasan, nem mindegy neki egy-egy ilyen szituáció.

„Most itt üldögélek. // Öröm a lassú medve élet.” /T.D./

… nagymozgásában tapasztalt … statikus egyensúlyában, noha dinamikus egyensúlyát megfelelőnek … mint egy medvebocs, … Nem öreg medve, … döcögésben van valami fiatalos, játékos. … előredönti, ezzel keltve még határozottabb bocs-hatást. … heti két alkalommal, valamint a tanórákon … kéz-, testtartás korrigálásával … cipőcsere, valamint a reggelire, ebédre … gyermekeket hátrahagyná vagy miattuk lassabb tempóra … tanóra terhére … bánatára-örömére, egymás hétköznapi történeteire … mint a szikár feladat-központúság.

Utóhang: „értse meg ki-ki a magáét, a maga iskoláit, és ez a megértett iskola az, amit a közösbe teszünk” /E.P./

Leave a Reply

(Az email-címet nem teszem közzé.) A kötelezően kitöltendő mezőket a * karakter jelöli.